Le Corti Amarone della Valpolicella Sartori di Verona Włochy
Opis
Charakter: wino czerwone
Apelacja: DOCG Amarone Region: Veneto Kraj: Włochy
Szczepy: 50% CORVINA VERONESE, 30% CORVINONE, 15% RONDINELLA, 5% CABERNET
Zawartość alkoholu: 15%
Cukier resztkowy: 8,5 g/l
Kwasowość: 5,6 g/l
Objętość: 0.75 l
Alergeny: zawiera siarczyny
Dojrzewanie: korek stalowe kadzie / beczka dębowa
Zamknięcie: korek
Przechowywanie: do 10 lat
Temperatura podawania: 16-18 ℃
Winogrona, starannie wyselekcjonowane w winnicy, zbierane są do małych skrzynek i suszone w suchych i dobrze wentylowanych pomieszczeniach przez około 3-4 miesiące. Fermentowane w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Przez kilka miesięcy wino jest składowane w betonowych zbiornikach w celu przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej. Następnie trafia do dużych dębowych beczkach na 3 lata. W butelkach leżakuje przez kolejne 6 miesięcy. O granatowo-czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. W nosie wyczuwalny zapach dojrzałych, czerwonych, ciemnych owoców z możliwymi nutami fiołków. W ustach jest gęste, skoncentrowane, o dobrej strukturze. O miękkim, aksamitnym i przyjemnym smaku.
Delektować się solo, do gulaszu z dziczyzny, steków.