Le Rose by Paul Mas Langwedocja Francja
Opis
Charakter: wino różowe delikatnie wytrawne
Apelacja: AOP Languedoc Region: Langwedocja Kraj: Francja
Szczepy: 25% Grenache Gris, 25% Grenache Noir, 25% Pinot Gris, 15% Caladoc, 10% Cinsault
Zawartość alkoholu: 12,5%
Objętość: 0.75 l
Alergeny: zawiera siarczyny
Dojrzewanie: korek stalowe kadzie
Zamknięcie: szklany korek
Przechowywanie: od 2-4 lat
Temperatura podawania: 6-8 ℃
Wino o jasnej, łososiowej, różowej barwie. Dominuje kwiatowy aromat i świeżych czerwonych jagód. Na podniebieniu soczyste. miękkie, delikatne. Doskonale smakuje podane mocno schłodzone. Różne odmiany winogron są poddawane winifikacji osobno. Fermentacja przez 3 tygodnie w maks. 16°C przy użyciu wyselekcjonowanych drożdży. Starzone na osadzie przez 40 dni w zbiornikach cementowych, regularnie mieszanie, dzięki czemu osiąga doskonałą owocowość, intensywność aromatu i smaku.