Rasteau AOP Cotes du Rhone Francja
Opis
Charakter: wino czerwone
Apelacja: AOC Rasteau Region: Cotes du Rhone Kraj: Francja
Szczepy: Grenache 80% Syrah 10% Mourvedre 10%
Zawartość alkoholu: 15.5%
Cukier resztkowy: 0,5 g/l
Kwasowość: 5,2 g/l
Objętość: 0.75 l
Alergeny: zawiera siarczyny
Dojrzewanie: korek stalowe kadzie / beczka dębowa
Zamknięcie: korek
Przechowywanie: do 8 lat
Temperatura podawania: 16-18 ℃
Wino o ciemnej, granatowej barwie. Gleby decydują o jego mineralnej ekspresji i ziemistym bukiecie. Na podniebieniu bogate, zrównoważone, dominują czereśnie i suszona śliwka. Już jako młode wino osiąga elegancką równowagę. Długie w smaku - wymaga odpowiedniego natlenienia.
Polecamy do grillowanych mięs i dojrzałych serów.