Vaccaro Nero d’Avola - Merlot IGT Sycylia Włochy
Opis
Charakter: BIO wino czerwone z delikatną nutą słodkiej rodzynki
Apelacja: IGT Terre Siciliane Region: Sycylia Kraj: Włochy
Szczepy: Nero d’Avola 70%, Merlot 30%
Zawartość alkoholu: 13,5%
Cukier resztkowy: 4 g/l
Kwasowość: 5,2 g/l
Objętość: 0.75 l
Alergeny: zawiera siarczyny
Dojrzewanie: stalowe kadzie
Zamknięcie: korek
Przechowywanie: do 4 lat
Temperatura podawania: 18 ℃
NAGRODY: LUCA MARONI: 94 I MUNDUS VINI 2021: GOLD | INTERNATIONAL BIOWINE PREIS 2021: GOLD
Winnice położone na glebach aluwialnych, o średniej teksturze i o dużej zawartości materii organicznej. Wpływa to na złożony smak tego wina. Maceracja trwa 12-15 dni w temperaturze 26°C. Po skupażowaniu (łączenie wina różnych szczepów), wino starzeje się w dębowych beczkach, aż do uzyskania pożądanych właściwości. Wino o czerwonej barwie z odcieniami granatu. Bukiet uwalnia aromaty czerwonych jagód. W ustach jest pełne i dobrze zbudowane. Jest doskonale wyważone.
Polecamy do:
Doskonałe do uczt mięsnych.