Aby opisać historię winiarni Sampietrana, trzeba wrócić do lat pięćdziesiątych, dokładnie do roku 1952. Włochy wracają powoli do świetności po wojnie. Na południu kraju poczyniono postępy w realizacji pierwszych ciągników, które pokazują początek modernizacji rolnictwa. Duża część niezabudowanych gruntów, należących do dużych właścicieli gruntów, została przekazana spółdzielniom rolniczym po reformie rolnej. Wytwórnia win została założona na powierzchni około 4000 metrów kwadratowych, zaledwie kilka metrów od linii kolejowej łączącej południe i północ Włoch, która była jedynym środkiem transportu w tym czasie. Z biegiem lat dziedzictwo Sampietrany pozostało wierne tradycjom, dostosowywało się do wyzwań i nowych możliwości globalnego rynku i skutecznie rozszerzyło swoją obecność na całym świecie. Winnice zajmują obszar 190 ha żyznej ziemi. Dzisiaj, podobnie jak w przeszłości, obecni producenci wytwarzają wysokiej jakości winogrona wykorzystywane do produkcji win najwyższej jakości, charakteryzujących się wyjątkową obfitością, złożonością i elegancją.